Kuva: AOP

Frendit-näyttelijä kritisoi aikanaan sarjan valkoisuutta - ei kutsuttu enää uusimaan rooliaan

25.06.2020 16:05 - Iiro Myllymäki

Sherri Shepherd näpäytti sarjan luojaa monimuotoisuuden puutteesta.

Suosikkisarja Frendit on kohdannut jälkikäteen kritiikkiä muun muassa siitä, että lähestulkoon kaikki sarjan hahmot ovat valkoihoisia. Yhdessä jaksossa sivuroolissa esiintynyt Sherri Shepherd, 53, on nyt kertonut oman kokemuksensa tummaihoisena näyttelijänä sarjassa.

Nainen nähtiin mukana vuonna 1998 ensiesityksensä saaneessa jaksossa, missä hän näyttelee Joeyn kanssa asioivaa opasta Rhondaa. Nainen oli mukana vain tässä yhdessä jaksossa, ja tämä johtuu naisen mukaan siitä, että hän otti sarjan monimuotoisuuden puutteen esille. Asiasta kertoo Shepherdin luvalla popkulttuurikommentaattori Jawn Murray ABC Newsille. Murray taustoittaa asiaa kertomalla, että tuohon aikaan oli tapana lähettää postikortteja, joilla kertoo muille saaneensa roolin. Murrayn mukaan Shepherd lähetti tällaisen kortin myös Frendit-sarjan luojalle Marta Kauffmanille. Korttiin hän kirjoitti: ”Frendit saa nyt vähän väriä”.

Tämä ei ilmeisesti ollut Kauffmanin mieleen. Jawn Murray kertoo, ettei Shepherdiä koskaan kutsuttu takaisin sarjaan näyttelemään kyseisen kortin takia.

Sherri Shepherd (kuva: AOP)

Sherri Shepherd vahvistaa itse asian Twitterissä.

”Paras ystäväni Jawn Murray nähdään ABC Newsille kokemuksestani yhtenä harvoista mustista näyttelijöistä Frendeissä. Hän paljastaa, miksi uskon ettei minua koskaan pyydetty sarjaan takaisin”, nainen kirjoittaa.

Sherri Shepherd on näytellyt muun muassa sarjoissa Kaikki rakastavat Raymondia ja Melkein täydellinen. Lisäksi hän on toiminut The View -keskusteluohjelman panelistina.

Aiemmin sarjan luoja Marta Kauffman on pahoitellut sarjan monimuotoisuuden puutetta. Hän myöntää ajatelleensa jälkikäteen paljon, että sarjassa olisi pitänyt olla enemmän monimuotoisuutta.

- Toivon, että olisin tiennyt kaiken sen mitä tiedän tänään jo tuolloin. Olisin tehnyt todella erilaisia päätöksiä. Olemme aina kannustaneet ihmisiä monimuotoisuuteen, mutta en ole itse tehnyt sen eteen tarpeeksi, Kauffman sanoi.

Frendien päätähdistä Phoebea esittänyt Lisa Kudrow on sanonut, että sarjassa tuskin nähtäisiin kuutta valkoihoista päähenkilöä, jos se tehtäisiin nyt. Kudrow’n mielestä sarjalle esitetty kritiikki on kuitenkin ylimitoitettua ja hänen mukaansa Frendit oli omaan aikaansa nähden edistyksellinen sarja. Frendejä on syytetty ei-valkoisten häivyttämisen lisäksi myös homofobisista piirteistä ja lihavien kustannuksella naureskelusta.

Lue myös: Frendit-suosikkisarjaa syytetään homofobiseksi, rasistiseksi ja lihavia halventavaksi - onko näin?

Lue myös: Frendit-tähti ei niele ohjelman saamaa kritiikkiä: "Sarja oli edistyksellinen"

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat