Kuva: Emmi Moilanen

Kipeät erokokemukset saivat Janin, 41, varpailleen: "En osaa enää heittäytyä suhteeseen täysillä"

17.01.2020 10:15 - Emmi Moilanen

Ysärin Aamua juontava Jani "Tuottaja" Jääskeläinen pitää rakkautta maailman voimakkaimpana tunteena. Rakkauden takia ei kuitenkaan pitäisi joutua luopumaan mistään.

”Olen onnellinen, kun pystyn rentoutumaan ja huomaan, että se toinen tykkääkin minusta.”

Ysärin Aamua juontava Jani Jääskeläinen rakastaa radiotyötä täydestä sydämestään, mutta kertoo kokeneensa elämänsä onnellisimmat hetket lopulta parisuhteissa. Miehellä on takanaan niin kymmenen vuoden mittainen seurustelusuhde kuin lyhyempiä tapailusuhteitakin. Seurusteluun hän suhtautuu hyvin vakavasti, eikä heittäydy parisuhteeseen kovinkaan kevyesti.

- Lasken seurustelun pidemmäksi ajaksi, että puhutaan yli vuoden mittaisesta jutusta. Jos et ole oikeasti kuin muutaman kuukauden toisen ihmisen kanssa, minun on vaikea mieltää sitä seurustelusuhteeksi, vaikka siitä olisikin puhuttu. Jälkeenpäin ajatellen ne ovat olleet enemmän tapailuja, Jääskeläinen pohtii.

41 ikävuoteen mennessä suhtautuminen ihmissuhteisiin ja niiden aiheuttamiin tunnemyrskyihin on tasoittunut – dramaattisuuden määrä on vähentynyt paljon.

- Kun ikää tulee lisää, osaat olettaa, ettei tämä välttämättä menekään hyvin. 20-vuotiaan Jani Jääskeläisen naiivius on hävinnyt. Se oli sympaattistakin, että pystyi heittäytymään. Nyt ajattelen niin, että kyllä tässä saattaa ehkä kolarikin tulla.

Jääskeläinen toteaa, että väite ”osa ihmisistä tuo huonot puolesi esiin,” pitää paikkaansa.

- Törmäsin aikoinaan paljon vääriin ihmisiin, joista ajattelin, että he ovat minulle oikeita. He ovatkin varmasti jollekin toiselle todella hyviä kumppaneita mutta eivät minulle millään tavalla.

”En osaa enää heittäytyä”

Mies osaa nimetä heti, millä tavalla kipein ero on muuttanut häntä ihmisenä. Jääskeläinen on seurustellut nykyisen kumppaninsa kanssa reilun vuoden verran.

- Nykyisessä suhteessa on syytetty siitä, että en oikein osaa heittäytyä siihen ja se on ihan noiden aikaisempien juttujen takia. Ja enhän minä oikein osaakaan, jollain tavalla olen tullut varovaisemmaksi noissa. Olet vähän varpaillaan, vaikka haluaisit heittäytyäkin, mutta kun et halua, että hommat menevät v*tuilleen taas uudestaan.

Mönkään menneissä parisuhteissaan Jääskeläinen on maksanut oppirahoja, ja näitä opetuksia hän vaalii nykyisessä parisuhteessaan tarkasti. On asioita, joita hän toivoisi tehneensä toisin jo aikaisemmissa suhteissaan.

- Tärkein on oman tilan antaminen toiselle, siinä olen ollut todella huono aikaisemmin. Kun olet ihastuskuplassa pahimmillaan, haluat vaan koko ajan nähdä sitä toista.

- Ja jos olet sen toisen kanssa koko ajan, yhteistä aikaa ei osaa arvostaa samalla tavalla, se ei tunnu enää spesiaalilta. Oman tilan antaminen toiselle on ihan supertärkeää, se on ihan hemmetin tärkeää, Jääskeläinen painottaa.

Eroa käsiteltiin suorassa radiolähetyksessä

Pitkän linjan radioammattilainen on tottunut näyttämään radiossa itsevarmimman ja viihdyttävimmän puolen itsestään. Jääskeläinen muistelee, että myös vaikeita ja sydäntä raastavia hetkiä on lähetyksessä koettu. Kerran mies lähti juontamaan radion aamulähetystä, vaikka edeltävänä yönä oli eronnut kumppanistaan.

- Mietin, että no kai minä menen. Vaikeaahan se oli, mutta otimme erostani yhden puheenaiheen. Se oli ihan okei, mutta jälkeen päin ajatellen, sen olisi voinut hoitaa niin, etten ole paikalla.

Vaikka kuuntelijat myötäelivät Jääskeläisen surussa ja lähettivät viestejä studioon, mies ei enää ryhtyisi samaan.

- Se loi tietynlaisen tunnelman aamulähetykseen, joka ei ollut positiivinen. Uskon, että pitääkin olla välillä erilaisia tunteita lähetyksessä; naurua, surua, iloa. Koko tunteiden kirjo on ok mutta siihen hetkeen se oli vähän raskas kuunnella. Ei huono juttu missään tapauksessa mutta nyt en tekisi enää niin.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Jani "Tuottaja" Jääskeläinen juontaa Ysärin Aamua arkisin klo 6-10. (kuva: Emmi Moilanen)

"Rakkauden ei pitäisi olla luopumista"

Jääskeläiselle rakkaus on suurien tunteiden lisäksi myös tekoja.

- Vaikka se toinen ei ihan jokaisena hetkenä ole mielessä, välittäminen on ensimmäinen ajatus, jota tunnet, kun henkilö palaa mieleesi. Rakkaus on myös sitä, että osoitat sitä välittämistä joka päivä.

Mies on sitä mieltä, ettei rakkautta suurempaa tunnetta olekaan.

- Edes suru ei ole mielestäni voimakkaampi. Surukin voi kestää koko elämän mutta kun rakkaus on positiivinen tunne, niin se on ihan järjettömän voimakas.

Työhönsä intohimoisesti suhtautuva Jääskeläinen paljastaa, että on välillä tehnyt liikaakin töitä – jopa niin paljon, että hän on saanut ”noottia” siitä myös parisuhteissaan. Jos pitäisi valita rakkauden ja radion välillä, Jääskeläinen huokaa, että vastausta on mahdotonta löytää.

- Rakkaudessa ei ikinä pitäisi olla kyse siitä, että luopuu jostakin, vaan rakkaus tuo aina jotain lisää. En ikinä voisi vaatia joltakulta, että hän luopuisi asiasta, jota rakastaa tehdä… Ellei hän ole sarjamurhaaja, sitten kysyisin, että voitko lopettaa tuon murhaamisen, mies nauraa.

Parisuhteen onnellisimmiksi hetkiksi Jääskeläinen listaa ne tilanteet, kun kumppani on todella innostunut tai kiitollinen jostakin.

- Tai kun huomaan toisesta aidon välittämisen itseäni kohtaan, ne hetket ovat niin aitoja. Etenkin pidemmässä parisuhteessa, kun pystyy rentoutumaan ja huomaa, että se toinen tykkääkin minusta, mies hymyilee.

Kuuntele Jani "Tuottaja" Jääskeläistä Ysärin Aamussa arkisin kello 6-10. Seuraa Ysäriä myös Instagramissa ja Facebookissa.

Kilpailut

Uusimmat