Kuva: Lari Järnefelt

Vaikka XL5 oli huipulla, laulaja Mika Ikosella ei ollut penniäkään rahaa

07.11.2020 18:15 - Henna Koste

Mika Ikonen tuli tutuksi XL5-yhtyeen keulakuvana. Musiikkiura vei miehen mennessään. Tänä syksynä hän julkaisee kaksi uutta sooloalbumia.

XL5-yhtyeen ja Käsityöläisten keulakuvana tutuksi tullut laulaja Mika Ikonen on julkaissut tänä syksynä sooloalbumin Sinun. Myöhemmin tänä vuonna julkaistaan jatkoksi Ikosen toinen albumi, Minun. Samana syksynä julkaistaville albumeille on käytännöllinen syynsä.

- Teimme parissa vuodessa 120 biisiä valmiiksi asti. Valitsimme niistä Sinun-levylle 10 biisiä. Myöhemmin tänä vuonna julkaistavalla Minun-levyllä on 14 biisiä. Materiaalia oli niin paljon ja olen ollut ihan fiiliksissä. Nyt tuli tosi hyviä biisejä, Ikonen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Myös albumien teemoissa on eroja. Molemmissa on omakohtaisia aiheita.

- Sinun-levyllä teemana ovat rakkaus ja toivo. Bulevardin puun kirjoitin lapsilleni, jotka ovat muuttaneet ja muuttamassa pois kotoa. Kertosäe on elämän ohje. Haluaisin olla tukena, enkä neuvomassa, Ikonen kuvailee. 

Albumin monet kappaleet käsittelevat uutta alkua. Sellaisen edessä 48-vuotias Ikonen on myös itse. Yhteistä taivalta hänellä on vaimonsa kanssa 25 vuotta, mutta pian he ovat taas kahden. 

- Sinun-levy on tuotettu Aki Sihvosen, Jonas Olssonin ja Hannu Sormusen kanssa. Haimme selkeästi radiosoundia. Minun-levy on taas tehty bändin kanssa niin, että soitamme livenä kaiken samaan aikaan. Levyt ovat ihan erilaisia. Minun-levyllä ei ole ajateltu, että sopiiko joku kappale radioon. Katsoin yhden kantrimusiikista kertovat dokkarisarjan ja halusin tehdä kantribiisin. Tässä teimme mitä huvittaa ja leikittelimme enemmän. Minun levy on oikeasti nimensä mukaisesti minun, Ikonen naurahtaa. 

Uutta oppimassa

Vaikka Ikonen on saanut uusista kappaleistaan hyvää palautetta, on hän toki harmissaan siitä, ettei pääse esittämään niitä yleisölle, kuten tavallisessa tapauksessa. Ikonen kuvailee itseään aktiiviseksi ja hänkin puhuu koronapandemiasta tietynlaisena pakkopysähtymisenä. 

- Saan enemmän aikaiseksi, kun on paljon töitä ja tekemistä. Nyt, kun on vähän töitä ja vähän tekemistä, et saa niitä vähiäkään hoidettua. Kaipaan säpinää. On toisaalta hyvä laskea vähän pulssia, Ikonen sanoo. 

Ikonen on tottunut keikkailemaan bändin kanssa. 

- Nyt voisi olla tilausta sellaiselle, että menisi yksin paikalle ja soittaisi. Minun pitäisi kasvaa sellaiseen rooliin, että soittaisin ja laulaisin. Olen aina halunnut olla laulaja ja siinä keulassa niin, että pystyn keskittyä laulamiseen. Tärkein instrumenttini on ollut yleisön lukeminen ja se, että saan heidät mukaan. Tämä on seuraava asia, mitä aion kehittää. Uuden oppiminen kiinnostaa. Olen opetellut myös vähän räppäämään, Ikonen paljastaa. 

"Ei penniäkään"

Vaikka soolouraa on miehellä takanaan jo pidempi pätkä, hänet muistetaan kokoonpanoistaan. Paksua lompakkoa enemmän Ikosta motivoi monipuolinen musiikin tekeminen ja erilaiset yhteistyöt. Hän osaa kysyttäessä nimetä heti useamman suomalaisartistin, jonka kanssa hän voisi tehdä dueton.

- Behm, Johanna Kurkela, Ellinoora. JVG olisi myös kova, Ikonen heittää.

XL-yhtyeen kultavuosina 1990-luvulla suosiota riitti, mutta se ei aina näkynyt Ikosen pankkitilillä. 

- Elin ne rahat etukäteen. Saatoin soittaa keikkamyyjälle, että voiko hän laittaa minulle pari tonnia ja otetaan se sitten pois keikkaliksoista. Kun XL5-yhtyeen ensimmäinen kiertue loppui, sain ensimmäisen palkan. En ollut ottanut rahaa etukäteen. Jäimme kiertuetauolle, eikä minulla ollut penniäkään. Sitten tuli onneksi Gramex ja nämä. 

Käsityöläiset-yhtyeen kanssa asiat menivät monella tapaa toisin. 

- Kulut olivat pienemmät. Teimme enemmän keikkoja, siitä jäi enemmän rahaa kuin XL5-aikoina, Ikonen sanoo. 

Ikonen ei kadu kuitenkaan XL5-yhtyettä.

- Se oli hauskaa aikaa. Toki se on vaikeuttanut ikuisesti kaiken tekemistä ja uskottavuutta. Käsityöläisissä minun piti vakuuttaa, että osaan laulaa, Ikonen naurahtaa. 

Laulutaitojen ja karisman puolesta puhuu tuore Sinun-levy. Kuuntele Sinun-kappale alta tai suoraan Spotify-palvelun kautta. 

Lue myös: Tunnetko suomalaisten hittien sanat? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen biisitietäjä!

Kilpailut

Uusimmat