Kuva: Senja Rapila

Tiesitkö, että radion suosikkijuontaja kuului takavuosien hittiduoon? 'Bändi lopetti, kun erosimme'

31.01.2020 08:15 - Iiro Myllymäki

Anssi Honkanen muodosti silloisen tyttöystävänsä Jonna Kärkkäisen kanssa Kaksio-duon. Parin seurustelusuhdetta ei tuolloin tuotu esiin julkisuudessa.

Anssi Honkanen, 38, tunnetaan kokeneena radioäänenä, mutta harvempi tietää hänen toisesta urastaan, joka on kulkenut radiotyön rinnalla ja osittain myös osana itse radiotyötä. Mies on innokas musiikintekijä, joka on tehnyt musiikkia pidempään ammatikseen kuin radiojuontamista.

Honkanen pyöritti 2000-luvun alussa musiikkituotantofirmaa, jossa hän teki muun muassa mainosmusiikkia ja kappaleita muille artisteille. Hän sai suurempaa huomiota Kaksio-duossa, joka levytti yhden albumin. Lähikuvia-albumi julkaistiin vuonna 2004, ja siltä irrotetut singlet Ajattelen sua ja Tyttö tanssii vaan soivat tiuhaan radiossa. Kaksio jäi lyhytikäiseksi projektiksi, minkä jälkeen Honkanen siirtyi tekemään kappaleita elektroniseen tanssimusiikkiin painottunutta Radio KLF -kanavaa varten. Tämä oli miehen ensikosketus radiotyöhön.

Luovassa työssä on se hankala puoli, että aina luovuus ei kuki. Honkasta alkoi turhauttaa päivät, jolloin studiolla ei saanut yrityksistä huolimatta mitään aikaan.

- Ajattelin, että olisi kiva olla duunissa, jossa pystyisi hyödyntämään musaosaamistaan mutta jossa ei tarvitsisi kokea studiokuolemaa joka päivä. Silloin heräsi kiinnostus radioon, Honkanen kertoo.

NRJ-kanavalla juontaessaan mies pääsi pistämään musiikkikokemuksensa kunnolla peliin. Yhdessä juontajaparinsa Renne Korppilan kanssa kaksikko muodosti suositun Aamupojat-parivaljakon, joka tunnettiin vähintään yhtä hyvin biiseistään kuin radiojuontamisesta. Aamupojat jopa julkaisi yhden albumin vuonna 2009.

Tällä hetkellä Anssi Honkanen juontaa Radio Novan Iltapäivää yhdessä Niina Backmanin kanssa. Koska Novan yhteydessä mies ei ole tehnyt radiotyöhön kytkeytyvää musiikkia, hän on kanavoinut luovuutensa viimeisimmät kolme vuotta toiseen musiikkiprojektiin. Millennium Project -nimellä Honkanen on tehnyt vuosituhannen vaihteen dancesta vaikutteita ottavia remixejä suomalaisille tutuista kappaleista. Näistä suosituimmaksi on noussut Happoradion Che Guevara -kappaleesta tehty versio, jota on striimattu Spotifyssa yli 2,3 miljoonaa kertaa.

Idea projektiin lähti, kun Honkanen soitti dj-keikkoja ja huomasi, että on paljon kappaleita, jotka ihmiset osaavat ulkoa, mutta jotka eivät tyyliltään sovellu dj-setteihin.

- Yksi hyvä esimerkki on Kaija Koon Tinakenkätyttö. Kaikki osaavat laulaa sen, mutta sitä ei voi soittaa, koska se on vääräntyylinen. Mietin, että osaisin tehdä tästä kappaleesta perhanan hyvän dance-remixin, Honkanen sanoo.

Nyt Millennium Project laajenee radion puolelle, kun mies alkaa vetää Millennium Projectin nimellä lauantai-iltojen Paluu tulevaisuuteen -nimistä radio-ohjelmaa. Ohjelman ensimmäinen lähetys vasta lanseeratulla Ysäri-kanavalla kuullaan 1. helmikuuta. Ohjelmassa Honkanen soittaa vuosituhannen vaihteen hittejä. Yhden lähetyksen aikana voi kuulla esimerkiksi Alice Deejayta, Güntheriä, Darudea ja 50 Centiä.

Hittiduo tyttöystävän kanssa

Kaksio-duon laulava osapuoli oli Jonna Kärkkäinen, jonka kanssa Anssi Honkanen oli ollut samalla luokalla alakoulusta lähtien.

- Olin häneen ihastunut enemmän tai vähemmän koko kouluajan. Kiusasin häntä paljon, koska sillähän tavalla pojat osoittavat kiinnostuksensa, Honkanen muistelee.

Kouluvuosien jälkeen kaksikko ajautui eri teille, mutta näkivät erinäisissä ympyröissä toisiaan silloin tällöin. Tästä sukeutui lopulta romanssi.

Kaksio (kuva: AOP)

- Teimme molemmat musiikkia, joten oli luontevaa, että aloimme tehdä yhdessä biisejä. Niistä tuli niin hyviä, että tarjosimme niitä Warner Music -levy-yhtiölle, joka nappasi heti kiinni Ajattelen sua -biisistä. Se oli silloin vielä englanninkielinen, nimeltään Take Me for a Ride.

Honkanen ja Kärkkäinen solmivat levytyssopimuksen. Levy-yhtiö halusi vaihtaa duon laulukielen suomeksi. Kaksio saavutti menestystä sinkuillaan Ajattelen sua ja Tyttö tanssii vaan, julkaisi yhden albumin vuonna 2004 ja kiersi keikoilla ympäri Suomea. Honkasella oli Kaksiossa kosketinsoittajan ja tuottajan rooli, vaikka albumi toteutettiinkin yhteistyössä kokeneempien tuottajien kanssa.

Pian Kaksio kuitenkin katosi kuin tuhka tuuleen.

- Se loppui samasta syystä kuin alkoikin. Seurustelu ja siihen liittyvät ongelmat lopettivat koko bändin. Kun ajauduimme suhteessa eri teille, bändikään ei voinut olla enää olemassa, Honkanen kertoo.

Miehen äänessä ei ole katkeruutta, päinvastoin. Hän on ylpeä kyseisestä ajanjaksosta elämässään ja sen mukanaan tuomasta musiikista, ja ero Kärkkäisestä tapahtui sulassa sovussa. Honkanen ja Kärkkäinen eivät enää ole juurikaan tekemisissä.

Anssi Honkanen ja Jonna Kärkkäinen eivät Kaksion aikaan tuoneet parisuhdettaan julkisuuteen. Tämä oli levy-yhtiön toive, jonka pari allekirjoitti.

- Se oli ehkä julkinen salaisuus. Kaikki sen varmaan tiesivät, mutta emme tuoneet seurustelua missään haastatteluissa esille. Levy-yhtiö ei halunnut, että meistä muodostuu kuva jonain laulavana pariskuntana, Honkanen sanoo.

Anssi Honkasella on toinenkin peruste sille, minkä takia parisuhteesta ei kannattanut huudella julkisuudessa. Hän ymmärsi, että osa Kaksion viehätystä joillekin yleisön jäsenille oli Jonnan ulkonäkö, ja näille faneille haluttiin jättää fantasioinnin varaa.

- Tuon tyyppisessä artistiproggiksessa pitää jättää faneille tietty ihastumisen taso. Jos olisimme julkisesti kertoneet parisuhteestamme, se olisi saattanut sulkea tietyntyyppisen fanituksen pois.

Ei comebackia

Anssi Honkanen on varma siitä, että Kaksio ei tee paluuta. Ei, vaikka 20-vuotisjuhla häämöttäisi jo muutaman vuoden sisällä. Miehen mielestä paluu vaatisi liian suuria ponnistuksia. Jonna Kärkkäinen on Kaksion jälkeen työskennellyt ammattibiisintekijänä, ja hän on kirjoittanut kappaleita muun muassa Robinille, Antti Tuiskulle ja Laura Voutilaiselle.

Eipä sillä, että paluun perään olisi kyseltykään.

- Kukaan ei ole ikinä kysynyt, Honkanen sanoo ja nauraa.

Joulun aikaan kun Honkanen oli dj-keikalla, hänen puheilleen saapui innokas kuulija, joka kantoi mukanaan kaikkia julkaistuja Kaksion fyysisiä singlejä ja albumia. Hän oli onnellinen saadessaan Honkaselta nimikirjoitukset niistä jokaiseen. Edes hän ei pyytänyt Kaksiota palaamaan.

Tietynlaisen Kaksion paluun Anssi Honkanen kuitenkin pystyy visioimaan. Hän voisi kuvitella, että hänen Millennium Projectinsa yhdistäisi voimansa Jonna Kärkkäisen kanssa, tekisi uuden biisin ja julkaisisi sen Kärkkäisen laulamana. Miehellä onkin tarkoitus julkaista myös täysin uusia kappaleita Millennium Project -nimikkeellä.

- Tänä vuonna on tulossa tosi paljon musiikkia, ja myös omaa materiaalia. Millennium Projectin osalta ollaan nyt menestymisen kynnyksellä. Valtavirralle tämä on vielä aika tuntematon juttu, mutta se on lähtemässä isommaksi.

Kuuntele Millennium Projectin Paluu tulevaisuuteen -ohjelmaa Ysäri-kanavalta lauantaisin klo 19-21.

Lue myös: Oku Luukkaisella sydänystäviä on vain kourallinen: "Heikoimmat ovat tippuneet kyydistä"

Lue myös: Mikä ysärihitti kuvaa luonnettasi parhaiten? Hauska testi paljastaa persoonallisuutesi piirteitä

Kilpailut

Uusimmat